Nivoba start zetmeelfabriek in Indonesië met DGGF-financiering

  • iedereen (publiek zichtbaar)

Ondertekening Noviba zetmeelfabriek op Sumatra

22 maart 2017 - Producent Nivoba gaat met DGGF-financiering investeren in een ‘groene’ zetmeelfabriek op het Indonesische eiland Sumatra. Het is de oudste nog bestaande producent van apparatuur en installaties voor het produceren en bewerken van zetmeel ter wereld.

Nivoba start binnenkort met de bouw van de fabriek. Er zijn al principeovereenkomsten getekend met 15.000 boeren (12.450 hectare) voor de aanlevering van cassavewortels. De wortels worden verwerkt tot zetmeel.

Veel lokale boeren verbouwen nu nog palmbomen voor de palmolie-industrie. Zij moeten overstappen omdat de grond zo goed als uitgeput is en er een bacteriële ziekte in de grond zit waar de palmbomen last van hebben.

Banen creëren

De zetmeelfabriek creëert naar verwachting 112 directe banen, met 30% vrouwelijke werknemers en 25% werknemers onder de 25 jaar. Het afvalwater wordt gezuiverd en cassaveafval wordt omgezet in energie met een biovergister. Naast een eigen inbreng van Nivoba en andere investeerders/aandeelhouders verstrekt DGGF een financiering van € 8 miljoen om de bouw van de fabriek mogelijk te maken.

De veelzijdige zetmeelproducten worden onder meer gebruikt als grondstof voor industriële toepassingen zoals papier- en golfkartonfabrikanten en als grondstoffen in de voedingsindustrie.

Grote importeur

Wereldwijd stijgt de vraag naar zetmeel al jaren. Vanuit de traditionele toepassingen, maar ook gedreven door bedrijven die zetmeel als basis voor bioplastics gebruiken. Indonesië is dankzij veel zetmeelverwerkende fabrieken al jarenlang een grote netto importeur van zetmeel.